BEFRIA SVENSKA KYRKAN!
BEFRIA SVENSKA KYRKAN!BEFRIA SVENSKA KYRKAN!

torsdag 11 november 2010

Varje gång en katedral invigs är det uttryck för ett förnyat hopp

Påven har invigt Sagrada Familia i Barcelona som öppnas för gudstjänstbruk. Inför den nyheten smälter mitt hjärta och jag känner ett förnyat hopp. Vilken härlig känsla att få leva i en tid då det fortfarande byggs katedraler till Guds ära och människors frälsning. Det är något helt annat än den kyrkans pauperism som ibland visar sitt tråkiga tryne i olika sammanhang. Senast det skedde är (såvitt jag vet) då den helige Savas katedral byggdes i Belgrad och Kristus frälsarens katedralen i Moskva. Den senare invigdes på Kristi förklarings dag (gama stilen).


Samtidigt stod några samkönad par och hånglade utanför. De protesterade tydligen mot något. Frågan som uppstår är varför? Och vad de skulle tyckt om en romersk-katolsk ljusvesperprotest utanför deras hem?

Några länkar om saken:
Påven invigde Sagrada familia (Dagen)
Påven invigde Sagrada Familia (norran.se
La Sagrada Familia invigdes av påven (kyrkanstidning.com)
La Sagrada Familía äntligen invigd (sverigesradio.se)
Evigt kyrkbygge helgas av påven (svd.se)

2 kommentarer:

  1. Kanske ska det noteras att såväl Frälsarkatedralen i Moskva som hl Savas katedral i Serbien har (återupp)byggts med omfattande statligt och kommunalt stöd, som ett slags botgöring för de exempellösa övergrepp, däribland stöld av kyrklig egendom, som kyrkorna utsattes för från de gudlösa bolsjevikregimernas sida. Det handlar mer om upprättelse och rättvisa än om kyrklig "triumfalism".

    Paul

    SvaraRadera
  2. Jag hoppas inte mitt inlägg andades triumfalism. Men det är noterat.

    SvaraRadera