BEFRIA SVENSKA KYRKAN!
BEFRIA SVENSKA KYRKAN!BEFRIA SVENSKA KYRKAN!

fredag 19 november 2010

Martyrium


I dagpressen går det att läsa om en man som reste till Irak för att bli martyr. Självmordsbombare uppfattar tydligen sig själva som sådana. I kristen tradition är en martyr en person som dödas eller förföljs på grund av att han eller hon står fast vid sin (kristna) trosbekännelse. Tusentals gavs sitt liv för den kristna tron och bekännelsen i det antika Rom. I Sverige firar vi årligen sankta Lucia som torterades och dödades för att hon vägrade avsäga sig sin kristna tro. De enda martyrerna i de irakiska terrordåden är de kristna som mördats och förföljts på grund av sin tro. I Sverige finns det få som är beredda att riskera ens status eller inkomst för trosbekännelsen.

Förresten har jag ett vagt minne av en berättelse om några (unga?) munkar som på medeltiden begavs sig till Mellanöstern för att medvetet söka martyrdöden. Som jag minns det blev deras "martyrium" omdiskuterat, om ens erkänt. Någon som kommer ihåg bättre?

1 kommentar:

  1. Det verkar råda en viss förvirring kring vad det innebär att vara martyr i Sverige idag. På något sätt får man det (till exempel på SvD) till att det är människor som dödar för sin tros skull i stället för människor som blir dödade.

    SvaraRadera