BEFRIA SVENSKA KYRKAN!
BEFRIA SVENSKA KYRKAN!BEFRIA SVENSKA KYRKAN!

lördag 27 november 2010

Att vara blind

Skånska dagbladet skriver följande under rubriken "Förskolebarn nekas se julspel i kyrkan"

– Det är tråkigt. Föreställningarna har varit populära. Barnen tycker det är roligt. Det är ett sätt att lära barnen varför julen finns, säger Mats Andersson Risberg, kyrkoherde i Kävlinge församling.

Under fler år har församlingen satt upp sin tolkning av julevangeliet. Personalen har själva iklätt sig rollen som berättelsens huvudpersoner, något som varit uppskattat av såväl förskolor som skolor.

Men i onsdags fick Mats Andersson Risberg samtal från rektorn på en av Kävlinges förskolor. På ett bräde bokades samtliga förskolor av.
Skälet till avbokningarna är att kommunens förskolechefer i förra veckan var på ett informationsmöte med Skolverket.
– I våra nationella styrdokument är man väldigt tydlig med att förskolan ska vara icke konfessionell, säger Carina Serbinson, kommunens förskolechef.
Efter en diskussion med rektorerna beslutade hon att förskolorna skulle avboka föreställningarna i Korsbackakyrkan.

Carina Serbinson säger att förskolorna även fortsättningsvis kan besöka en kyrka.
– Men inte för att ta del av aktiviteter som har ett religiöst budskap, säger hon.

Frågan som undetecknad ställer sig är huruvida de stackars förskolebarnen får lova att gå ute på ortens gator och se på kyrkor som ju utan tvekan förmedlar ett religiöst budskap. Får de lov att sjunga den blomstertid nu kommer? Får de se bilder av målningarna i Sixtinska kapellet? Får de över huvudtaget lära sig någonting?

3 kommentarer:

  1. Om det här är framtiden för relationen mellan kyrkor och skolor får man dessutom fråga sig vad kyrkorna kommer att göra. Kommer man att fortsätta att foga sig (egentligen borde man ju ha predikan och bön när man samlas i kyrkan även om det är ickekristna på besök) och ta bort även kvasireligiösa inslag? Kommer man att skala av kyrkorummet och låta besökarna hitta på vad de vill? Eller kommer man att ge upp försöken att nå ut på detta sätt helt och hållet?

    SvaraRadera
  2. Majoriteten av barnen är döpta och kyrkotillhöriga. Det kan knappast vara ett övergrepp på dem att berätta julevangeliet.

    Dessutom är julen en allmän högtid, det hör till allmänbildningen att veta varför den firas.

    Kyrkan är våra rötter så oavsett tro bör man ha en god kunskap om högtider, traditioner och bibelberättelser för att förstå vårt samhälle idag. Vilka andra kan förmedla den kunskapen om inte kyrkans folk?

    SvaraRadera
  3. En god vn till mig som gått på LM Engström i Göteborg (ett evangeliskt-lutherskt gymnasium) uttryckte sig ungefär på följande sätt. "Även om jag inte är kristen var det allmänbildande och viktigt att gå på (de frivilliga) skolgudstjänsterna. Att gå på den obligatoriska bibelkunskapen gjorde att jag förstod vad kristen tro går ut på. Det som var dåligt på skolan var att man inte riktigt kunde hantera hur de frikyrkliga studenterna försökte missionera till sina kamrater."

    Hur illustrativt är inte detta. Vad barns grupptryck gör mot varandra är hemskt. Att tro att ett besök på en gudstjänst eller julspel hjärntvättar eller kränker barnen är bara hemskt dumt.

    SvaraRadera