BEFRIA SVENSKA KYRKAN!
BEFRIA SVENSKA KYRKAN!BEFRIA SVENSKA KYRKAN!

söndag 7 november 2010

Ur Tom Hardts postilla

Ad orientem versus publicerar idag på Alla själars dag ett utdrag ur Tom GA Hardts postilla. Postillan återfinns här på Evangelisk lutherska kyrkan i Sveriges hemsida. Tom GA Hardts postilla kan varmt rekommenderas för alla som söker bra predikolitteratur på internet.

Förhoppningsvis kan predikan läggas ut i fulltext efter godkännande av rättighetsägarna.

Alla helgons dag

Tom Hardts postilla, andra årgången
Evangelium: Matt. 5 : 13–16.



I Guds, Faderns + och Sonens och Den Helige Andes, namn. Amen.

Denna stora festdag, Alla Helgons dag, vill lära oss att prisa och tacka Gud för att han här på jorden alltid skapat och upprätthållit en helig kyrka, de heligas samfund, och åt oss kvarlämnat minnet av dessa fromma kristna. Som ett exempel på en sådan lovlig hågkomst av de döda anför vår evangelisk-lutherska bekännelse ur den gamla grekiska gudstjänstordningen orden: ”Vidare offra vi dig denna andliga gudstjänst för de i tron avsomnade förfäderna, fäderna, patriarkerna, profeterna och apostlarna”. (SKB, s. 286)

Fortsättning följer här.

5 kommentarer:

  1. Fint att ni ger publicitet åt Tom G A Hardt, vilken jag kände och träffade åtskilliga gånger. Han hade med sin parochia på Kungsholmen i Stockholm en predikomission som sände ut hans predikningar per post veckovis och jag har sannolikt en tio årgångar av hans predikningar som jag rikt uppskattat, utöver de många artiklar och krönikor från hans hand. Han kom bli en av mina främsta lärare inte minst i dogmatik, dogmhistoria & leiturgia.

    /ge, sunnerboensis

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att höra att det fanns en koppling mellan pastorns sammanhang och s:t Martin. Tom Hardts verk är ju strålande, en verklig rese bland bekännarna. Särskilt hans bok om Altarets sakrament är underbar som en lättillgänglig förklaring till hans avhandling.

    SvaraRadera
  3. Om fler av de anglokatolskt influerade hade stått ut med att läsa 100 sidor evangelisk teologi hade deras favoritsysselsättning (sakramentstillbedjan) kunnat få en radikalt annorlunda förankring. Bara en sådan sak som att de behövt ta avstånd från thomismens nattvardslära för att få ihop deras enkla tro på nattvarden med teologins utsagor skrämmer säkert livet ur en del.

    SvaraRadera
  4. God och tydlig förkunnelse. Jag borde läsa den boken som nämns ovan, utläggning och vissa klargöranden om nattvarden skulle vara nyttigt, minst sagt.

    SvaraRadera
  5. Boken är lysande. Minst sagt genialisk.

    SvaraRadera