BEFRIA SVENSKA KYRKAN!
BEFRIA SVENSKA KYRKAN!BEFRIA SVENSKA KYRKAN!

torsdag 19 augusti 2010

Sista gudstjänsten i Caroli kyrka

Kyrkans tidning rapporterar: den sista gudstjänsten har firats i Caroli kyrka som nu ska bli köpcentrum. Carloi kyrka har, genom gudstjänsterna som Caroli kyrkas vänner ordnat, länge fungerat som en alternativ gudstjänstgemenskap för de högkyrkligt sinnade malmöiterna. Att det varit till välsignelse för många är uppenbart. Att det arbetet nu gått under är en sorg. I Skåne släcks nu de gammaltroende gudstjänstgemenskaperna och församlingarna i en jämn följd. Vad framtiden bär i sitt sköte är det svårt att vet men genom trons hopp vet vi att kyrkan ska bestå till evig tid.

6 kommentarer:

  1. Tyvärr kan man ju inte låta bli att undra om det är en slump att Svenska Kyrkan ger upp en gudstjänstlokal som varit samlingspunkt för "oppositionella".

    Dessutom: Hade församlingen haft någon skam i kroppen så hade förstås Caroli kyrkas vänner erbjudits att köpa kyrkan för en krona. Men istället säljer man till ett fastighetsbolag; SvK verkar som vanligt mer angelägna om att kapitalisera än att evangelisera.

    SvaraRadera
  2. Jag tror att vi bör tro det bästa om församlingens motiv i detta fallet. De har ju trots allr direkt och/eller indirekt upplåtit kyrkan för Caroli kyrkas vänner under många år. Hade det varit ett möjligt alternativ hade de kanske kunnat tänka sig att göra det.

    SvaraRadera
  3. Hur stor var köpeskillingen?

    SvaraRadera
  4. 2 miljon fast pris och 0 till 6 miljoner i en rörlig del.

    Mycket pengar för vilken församling som helst. Som sagt. Vi bör nog tro det bästa även om det är sorgligt.

    SvaraRadera
  5. Mycket pengar förvisso, men inte jättemycket jämfört med villapriserna där jag bor utanför huvudstaden.

    Visst ska vi tro gott om folk, men lockelsen med reda pengar för en församling med ansträngd ekonomi ska inte underskattas. Ofta anförs ju underhållskostnaderna som skäl då kyrklig egendom avyttras, om det vore hela sanningen så skulle man ju inte tveka att ge bort kyrkan till en organisation som vill fortsätta driva den som kyrka. Men som sagt: reda pengar lockar.

    Nu vet jag förtsås inte om det fanns någon som skulle varit beredd att ta över.

    SvaraRadera
  6. Nej, det finns många omständigheter som är svåra att överblicka, men visst hade det varit roligt om man hade kunnat driva den vidare.

    Möjligheten att köpa en kyrka begrnsas ju dock av möjligheten att låna de summor som krävs samtidigt som man ska kunna täcka egna lån och omkostnaderna för byggnadsvården. Har svårt att se vilken bank som skulle acceptera ett sådant lån hur som helst.

    För övrigt finns det ytterligare en kyrka till salu i Malmö; nyapostoliska kyrkan. Så vi får väl se hur efterfrågan tar emot denna chockhöjning av tillgången.

    SvaraRadera