BEFRIA SVENSKA KYRKAN!
BEFRIA SVENSKA KYRKAN!BEFRIA SVENSKA KYRKAN!

fredag 24 september 2010

Flera biskopsval

Det pågår flera biskopsval runt om i de terrotoriella Svenskkyrkliga stiften.

I Visby stift rapporterar Kyrkans tidning att följande personer är tagit sig vidare från nomineringsvalet

Direktor Sven-Bernhard Fast, 59, vann dagens nomineringsval i Visby stift. Han fick 34 röster. Ytterligare fyra kandidater fick över fem procent av de 129 rösterna. Tvåa i nomineringsvalet kom stiftsprosten Richard Wottle, 57, Visby, med 26 röster och trea blev kyrkoherde Ingemar Söderström, 58, Örebro Nikolai församling med 20 röster. Den enda kvinnan som klarade femprocentspärren var Elna Lundqvist Wahlgren, 50, med 15 röster. Domkyrkokaplan Thomas Stoor, 55, fick 12 röster och blev femma.

I Göteborgs stift pågår också en nomineringsprocess. Den är öppen för alla som är anslutna till ärkestiftets kyrkböcker eftersom man kan nominera på stiftets hemsida. Den som sätter örat till marken hör redan hur telefonerna skallrar runt om i stiftet i sökandet på både progressiva, regressiva och konservativa kandidater. Några heta tips vågar undertecknad sig inte till även om det står klart att många kandidater helt och hållet dragit sig undan den eld som slickat Carl-Axel Aurelius så hårt. Det verkar helt enkelt finnas en tydlig ovilja att ställa upp i ett val där man inte kommer passera ansvarsnämndens granskning.

I Lind-köpings stift pågår valprocessen också. Här rapporterar Kyrkans tidning och Karin Långström-vinge att Martin Modéus och Mikael Mogren går vidare till en andra valomgång. Något av en överraskning är det att Martin Modéus vann överlägset med 39,8 % mot 24,1 % trots att Mogren efter nomineringsvalet framstod som en given segrar. En linköpingspräst lär efter det nomineringvalet ha sagt: "fan trot". Nu framstår rollerna vara omvända. Får se vad linköpingsprästen har anledning att säga efter detta rockad.

För övrigt noterar undertecknad att Helle Klein slutat som politisk chefredaktör på aftonblaskan och därmed kan förväntas sitta på någon av de kyrkliga tronerna inom ett fåtal år. Frågan "vem är min biskop" har aldrig varit mer aktuell att ställa. För den frågvise är den frågan ett citat från rubriken på det meddelande från aKF (alltså inte Adopterade Koreaners Förening utan arbetsgemenskapen Kyrklig förnyelse) som publicerats i en av SPT:s senaste publikationer (alltså inte Svensk Plasma Tekniks katalog utan Svensk pastoraltidskrift).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar