BEFRIA SVENSKA KYRKAN!
BEFRIA SVENSKA KYRKAN!BEFRIA SVENSKA KYRKAN!

lördag 2 oktober 2010

En upplyftande artikel

Bohuslänningen pulicerade den 30 september 2010 en mycket uppbygglig artikel om kyrkoherden Per-Anders Grunnan.

Bohuslänningen skriver bl.a. följande under rubriken "Fick ta omväg till prästtjänsten"

Biskop Eckerdahl vägrade Per-Anders Grunnan prästvigning på grund av hans inställning till kvinnliga präster.

– Men när jag kom till Kyrkomötet i prästskjorta, så kom han fram och kramade mig. Och jag kände att det kom från hans hjärta, säger Per-Anders Grunnan.

I och med att han inte kunde acceptera prästvigning av kvinnor var möjligheten att bli präst i Sverige stängd. Däremot fick han en prästtjänst i S:t Petersburg, där han tjänstgjorde några år. Det var därför han kunde bära prästskjortan med den vita kragen.

– Eckerdahl såg sig väl tvungen att neka mig prästvigning. Men innerst inne tyckte han nog att det var synd att jag inte fick bli präst i Svenska kyrkan.

Per-Anders Grunnan har inte precis gjort det lätt för sig i livet. Han har fått utstå mycket på grund av sin bibelsyn. Och då handlar det inte bara om kvinnoprästfrågan. Han anser att Svenska kyrkan på många punkter avviker från den ursprungliga kristendomen.

Läs gärna artikeln i fulltext. Tänk om fler delar av massmedia hade rapporterat lika sakligt om andra svenskkyrkliga sammanhang. Nyansering är ju trots allt en journalistisk dygd (såväl som en rent mänsklig sådan).

4 kommentarer:

  1. Det var roligt att få läsa en artikel om Missionsprovinsen som inte missförstått allting fullständigt.

    SvaraRadera
  2. Trevlig artikel. Intressant dock att Eckerdal nekade honom prästvigning pga ämbetsfrågan. Annars är han ju känd för att ha "släppt igenom" ett flertal "motståndare"...

    Kan det varit något annat som gjorde att han inte blev antagen?

    SvaraRadera
  3. Det finns inga kristna biskopar i Svenska kyrkan som inte släppt igenom motståndare. Det händer däremot vanligtvis att man får säga att man bejakar kyrkoordningen och kan samarbeta fullt ut med kvinnliga präster. Vad man än tycker om dett innebär det ju att man inte kan släppa igenom dem som håller en högre profil. Per-Anders hade kanske för mycket karaktär och resning för att kräla i stoffet och/eller var han för känd sedan tidigare.

    SvaraRadera
  4. @anonym: varför den illa dolda kängan åt Per-Anders? Det står ju i artikeln att Eckerdal var glad över att se honom när de träffades på kyrkomötet. En sådan misstankens hermaneutik som din kommentar osar av är inte ett trevligt sätt att föra sig.

    SvaraRadera