BEFRIA SVENSKA KYRKAN!
BEFRIA SVENSKA KYRKAN!BEFRIA SVENSKA KYRKAN!

torsdag 21 oktober 2010

Behörighetsprövning att utöva vigningstjänsten som präst i X-församling

Behörighetsprövning att utöva vigningstjänsten som präst i X-församling

Från X-församling har tull domkapitlet inkommit en anhållan om behörighetsprövning av pastorn i Svenska Missionskyrkan N.N. att utöva vigningstjänsten som präst i församlingen för tiden 9 september 2010 - 31 december 2011. Den tillsvidareanställde komministern är föräldraledig nämnda period.
N.N. är ej behörig att utöva uppdraget som präst i Svenska kyrkan.
Domkapitlet menar att i första hand skall vikariatet som komminister ledigförklaras.
För pastor i Svenska Missionskyrkan krävs ingen behörighetsförklaring enligt kyrkoordningen 31:4 [SIC!] sista stycket för tjänstgöring vid ett visst tillfälle såvida ej är fråga om en kyrklig handling. Anhållan om behörighetsförklaring avser dock ej visst tillfälle utom tiden 9 september 2010 - 31 december 2011, varför domkapitlet har att göra en prövning enligt kyrkoordningen 31:4 [SIC!] första stycket, 2.
Domkapitlet föreslår med hänvisning till sin uppfattning att vikariatet som komminister skall ledigförklaras, att domkapitlet me förklara N.N. behörig att utöva vigningstjänsten som präst i församlingen för tiden 9 september 2010 - 31 december 2011.


Domkapitlets beslut
Domkapitlet beslutar
att förklara pastorn i Svenska Missionskyrkan N.N. behörig att utöva vigningstjänsten som präst i Ockelbo församling för tiden 9 september 2010 - 31 oktober 2010 enligt kyrkoordningen 31:4 [SIC!] första stycket, 2.


Med anledning av detta kan Ad orientem versus notera följande. Svenska kyrkan missionsprovinsen är nu, tillsammans med den romersk-katolska kyrkan, de enda delarna av Kristi kropp i Sverige som, med en evangelisk förståelse av ämbetet, bevarat prästerskapet i sin fullhet tillsammans med den vigningssuccession som gällt sedan apostlarnas tid. Fascinerande får man säga.

4 kommentarer:

  1. Det är bara att välja.

    SvaraRadera
  2. Hej, jag undrar vad den evangeliska förståelsen innebär och hur fullheten ska förstås enligt ovan? Hälsn Gunilla Brodin, pastorn i Ockelbo

    SvaraRadera
  3. Hej Gunilla, grattis till det nya ämbetet (får jag anta).

    Frågan om ämbetets sanna esse har berörts tidigare på denna blogg.

    http://adorientemversus.blogspot.com/2010/08/en-allt-for-lang-kommentar.html

    http://adorientemversus.blogspot.com/2009/11/de-evangeliska-faderna-och-ambetet.html

    Eftersom dessa inlägg knappast kan antas vara uttömmande får jag försöka förtydliga att inläggets udd över huvud taget inte var riktat gentemot dig.

    Frid, fred och Guds välsignelse över ditt verk.

    SvaraRadera
  4. Hej, tack för svar. Kan tro att svaret blir långt, ska läsa det med stort intresse. Nej, jag har absolut inte tagit det personligt, tycker det är roligt att få rycka in och jobba i Svenska kyrkan - har tidigare jobbat 15 år med barn- och ungdomsarbetet inom Svenska kyrkan innan jag återvände till "frikyrkan" och utbildade mig till pastor. Gud välsigne dig/er. /Gunilla Brodin

    SvaraRadera