BEFRIA SVENSKA KYRKAN!
BEFRIA SVENSKA KYRKAN!BEFRIA SVENSKA KYRKAN!

tisdag 2 februari 2010

Skriftetal

En av de kraftigaste förmågorna som människan har är självbedrägeriet. Vi ljuger gärna för oss själva. Så är det på alla livets områden. Vi döljer medvetet och omedvetet vår skam inför oss själv och andra. Vi beter oss som den människa som drar in magen när han går förbi en spegel eller när hon ska prova kläder. Vi skyller på andra och tar inte vårt ansvar. Vi vill gömma oss och ljuga om oss själva, för oss själva, för varandra och för Gud. Ett exempel är att många känner ångest inför att missbruka Guds namn eller synda på andra sätt när de kommer till kyrkan eller är runt kyrkans tjänare. Men samma människor sätter inte upp någon vakt för sin tunga i hemmets vrå. Det är som om man tänkte: Gud kan höra mig i sitt hus, men i mitt hus, när jag stängt dörren om mig, är det inte möjligt…


Ja det finns många sätt att lura sig själv på. Men det finns inga sätt att lura Gud. Han ser in i ditt hjärta. Han ser klart på oss där vi bara orkar se suddigt. Han ser inte bara just nu när vi försöker hålla det ljust och rent för smuts eftersom vi är i kyrkan. Gud ser in i våra hjärtan i varje stund och han ser varje gång vi försöker lura oss själva och varje gång vi brister.


Men Gud vill inte hålla upp vår synd som en slöja är han ser mot oss. Han räcker därför Jesus den korsfäste till dig. Gud vill att du ska ta emot honom och hålla upp honom som en glasögonlinsen mellan dig och Gud. När Gud ser på dig genom den linsen ser han inte längre till din synd. Gud ser dig inte suddig av synd utan fullständigt klart. Avbildad på din kropp och ditt ansikte ser han Jesus, Guds helige och syndfrie son.

Den lins som Gud räcker dig är syndabekännelsen, predikan, nattvarden och dopet. När prästen läst instiftelseorden och höjer kalken med Kristi blod och brödet med Kristi kropp över huvudet är det för att den ska tjäna som den glasögonlins som Gud ser världen igenom. Det är de glasögon som korrigerar vad som är suddigt och syndigt i denna världen.



När dessa glasögon räcks till dig i nattvarden är det för att du ska ta emot den förändrade bild av världen och dig själv som Gud vill se. Det är för att du inte ska behöva fastna i de törnen som är ditt självbedrägeri. För att du inte ska skicka bort Herren och säga: lämna mig Herre, jag är en syndare. Utan säga: kom till mig Herre, jag är en förlåten syndare.



Låt oss därför hålla upp Jesus mellan oss och Gud och be om syndernas förlåtelse.

Låt oss be och bekänna…

2 kommentarer:

  1. Länge sen man fick sig ett ordentligt skriftetal!

    SvaraRadera
  2. Det är ju en bra fråga om detta är ett ordentligt skriftetal.

    SvaraRadera