BEFRIA SVENSKA KYRKAN!
BEFRIA SVENSKA KYRKAN!BEFRIA SVENSKA KYRKAN!

måndag 11 januari 2010

Roger Scruton: Why beauty matters?

Roger Scruton i hans BBC program om betydelsen av skönhet. Detta är iofs. detsamma som en theologia gloriae (eller en kvalitativt defferentierad hedonism) men saknar inte betydelse vid förståelsen av den kristna trons förhållande till den naturliga uppenbarelsen. Det saknar inte heller betydelse i vår förståelse av hur kyrkans liv kan och bör gestaltas.

Förståelsen av hur den allmänna och särskilda uppenbarelsen hänger samman är svår för många att förstå särskilt i dessa tider då det oftast framstår som eftersträvansvärt att ha ett , förenklat, trossystem som grundvalen för alla sina relationer till och i världen. Förståelsen av det Linneanska Gudsskådandet i naturens skönhet blir antingen förhärskande över Skriftens auktoritet eller så bli Skriftens auktoritet ett undergrävande av den naturliga uppenbarelsens existens. Det innebär att vi evangeliska kristna tvingas in i en felaktig diskurs präglad av dikotomin mellan ateistiska vetenskap eller teokratisk calvinism.

Hela programmet finns här.


2 kommentarer:

  1. Scruton är verkligen intressant!

    SvaraRadera
  2. Ja onekligen har han många poänger. Skall lägga upp en länk till hans diskussioner med Dawkins så fort jag yssnat på den och utvärderat den.

    SvaraRadera